2009 JÚNIUS 29-2019 JÚNIUS 29 , SCLERODERMA VILÁGNAP 10 ÉVE

SCLERODERMA – A MOSOLYOMAT NEM VESZI EL!
VELÜNK VAN AZ EGÉSZ VILÁG

Scleroderma egy ritka, krónikus reumatikus autóimmun betegség, ami akár az egész testet érintheti a kötőszövet megkeményedésével. Bőr és az összes belső szerv is károsodhat ettől a betegségtől. Életveszélyes és jelenleg nincs rá gyógymód, ugyanakkor az egyes szerveket érintő sikeres kezelések már elérhetőek.

Kinél alakul ki scleroderma?

  • Nagyon kevés embernél alakul ki scleroderma és a többségük nő.  Leginkább 35 és 50 éves kor között fejlődik ki ez a betegség.
  • Tapasztalatok szerint férfiaknál is előfordul a scleroderma, fiatalabb  és idősebb felnőtteknél  is megjelenhet ez a kórság.
  • Sajnos gyermekkori (juvenile) scleroderma is létezik. Habár a lokalizált formája (morphea) az elsődleges típus a gyermekeknél, a szisztémás szklerózis formája viszont komoly megbetegedéssel járhat, akár halálos is lehet.

Korai előjelek: – Scleroderma többféle tünettel jelenhet meg.

  • Raynaud jelenség = Kéz ujjai nagyon érzékennyé válnak a hidegre és kékké vagy/és fehérré válnak és hideghatásra vagy érzelmi stresszre lemerevednek 
  • Kéz ujjai és a kézfej felpuffad, bemerevedik
  • Nyelési nehézségek, gyomorégés


Ha sclerodermával diagnosztizáltak, azt akarjuk  hogy tudd, nem vagy egyedül
25 betegszervezet 19 európai országból egyesült a FESCA szervezetében, hogy támogasson és együtt vívjuk meg a csatát. Csatlakozz közösségünkhöz és nézzünk együtt szembe vele.

Fesca-scleroderma.eu | worldsclerodermaday.org, #sclerosmile, www.szkleroderma.hu

Posztereinket és szórólapunkat ITT töltheted le és adhatod tovább vagy megoszthatod.


2019 kampány videofilm

Beszámolók a klubtalálkozókról

Sajtómegjelenés: Blikk és Blikk Nők